Du är här: SeglaSkuta.seOm USSO

USSO:s verksamhets leds och organiseras främst av den idéella supportgruppen bestående av fem personer. Här kan du läsa en presentation om de nuvarande fem representanterna och vad de har för funktion inom USSO. Vill du påverka vem som sitter i supportgruppen eller kanske själv vara med? Kom på vår årliga höstkonferens där representanterna väljs!


Anna Larsson

Ambitiös Stockhomstjej som tillbringar många somrar, lov och helger på Skeppsholmsgårdens Hemgård och Shamrock. Hon älskar främst hur den fantastiska konstruktionen av en skuta fungerar och att lära sig de små detaljerna som tillsammans bidrar till att hålla ett fartyg i gott skick. Men hon tycker också det är fantastiskt att lära ut till elever och se deras växande förståelse för och engagemang i skutsegling. För tillfället går hon på gymnasiet men tar studenten till våren. Till hösten hoppas hon kunna segla mer på heltid.
I USSO:s supportgrupp är hon just nu ansvarig för utvecklandet av hemsidan www.seglaskuta.se.


Anna Olofsson

Entusiastisk jänta som föddes i Nacka och lärde sig segla jolle på Sjövärnskårens sommarskola som 18-åring. Hon ville segla större båtar och provade på skutsegling för första gången på Skonaren Linnea och deltog sen med Constantia i The Tall Ships Races. Med Constantia har hon därefter seglat som instruktör när tiden passat och tycker det bästa är att det alltid finns något att lära, eller lära ut. Segling är bra för kropp och själ, säger Anna. Att få uppleva naturen samtidigt som man jobbar och utvecklas med andra är inspirerande. Som instruktör försöker hon förmedla denna känsla till deltagarna ombord. Anna bor numera i Göteborg där hon jobbar som brandkonsult. I supportgruppen är hon informationsansvarig för östra Sverige.


Erica Altby

Skärgårdstös som är född och uppvuxen på Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Hon är aktiv inom skutföreningen Mot Bättre Vetande, och har seglat föreningens fartyg såsom galeasen Hawila och ketchen Astrid Finne under många år. Erica älskar att segla race och har deltagit en drös Nordisk Seglats och flera Tall Ships Races. Erica seglar också som vaktledare på Den Seglande Gymnasieskolan, den tremastade barken Gunilla, vilket hon beskriver som en utmanande men kalashärlig upplevelse.

Ombord på de olika skeppen seglar hon som instruktör och vaktledare. Fokus ligger på att lära ut segling och utveckla ungdomar, både som individer och som grupp. Segling är fantastiskt, säger Erica, och syftar på samarbetet mellan skepp, vatten och vind som gör att fartyget kränger perfekt och man känner hur fartyget bara drar iväg. Perfekt trim, urtjusiga segel, grymma manöver skapar man tillsammans ombord, och det är i alla fall vad som får mina ögon att glittra! När hon inte seglar är Erica student vid Göteborgs Universitet, med kandidatexamen i Europakunskap, läser hon numera Master in European Studies.


Erik Sternerson

Slöseglande Göteborgare född på Orust som seglat med skolfartyget T/S Britta i många år. Han lever efter devisen "kunna lite om mycket men inte mycket om något" och är därför mångsysslare både ombord, där han seglar som instruktör, maskinist och styrman, samt civilt, där allt musik- och teknikrelaterat är av intresse.

Eriks sysslor inom USSO kretsar mest kring seglaskuta.se men även med informationsutbyte med andra föreningar och evenemang som t.ex. Föreningen Västkustskutorna där han är kassör. Roligast ombord är utan tvekan när det kommer ett gäng elever som är både glada och leksugna! Allt från mönsterlekar som Finn Nyckeln Till Grinden till mer fysiska lekar som Knuten står på menyn!


Matilda Dagberg

Glad tjej från Stockholm som ofta har för många bollar i luften. Eller ska man kanske säga båtar i vattnet? Intresset började redan som 7-åring då Gunilla seglade förbi hennes landställe och efter det hade hon bestämt sig, en dag skulle hon också segla där. Men vägen dit fick börja på Skeppsholmsgårdens kollo och sedan dess har båtarna hon seglat växt lite för varje år. Mestadels är hon nu engagerad i Skeppsholmsgårdens verksamhet, men har även seglat brigg, fullriggare och andra fartyg som hon råkat korsa väg med. Men flickdrömmen finns kvar!

Hon älskar frågor, både att ställa dem och att få dem och det är väl därför hon trivs så bra på skolfartyg både som elev och instruktör. För Matilda är det inte ett speciellt tillfälle som gör seglingen så fantastisk utan de fantastiska människor man får dela det med. Det var detta som fick henne att välja Marina Läroverket där hon nu har tagit studenten. I Supportgruppen är hon bla. kontaktperson mot skutföreningarna.


Caroline Hamrén

Positiv och målmedveten tjej från Stockholm. Hon seglade första gången som 15 åring när hon var på klassresa och hon insåg på en gång att det var hennes grej. Sedan två år tillbaka jobbar hon som seglarinstruktör och kolloledare på Ellen vilket hon beskriver som världens roligaste jobb. Caroline vill att fler ungdomar ska få prova på att segla skuta för det är som hon själv säger ”kul, man får många nya kompisar och självkänslan stärks”.


Maria Cooper

Drivande skotska uppvuxen i Göteborg, som tillbringat det mesta av sin fritid sedan 2005 på Kvartsita. Hon har också seglat Gunilla genom Öckerö Gymnasieskola och representerar Sverige i STI:s internationella ungdomsforum (STI Youth Council). Särskilt motiverande inom skutsegling tycker hon är att se hur effektivt gamla traditioner kan bevaras och hur de inspirerar till personlig utveckling. Hon hävdar bestämt att skutsegling är något av det sundaste man kan utsättas för. För närvarande bor hon i St Andrews, Skottland där hon studerar Internationella Relationer och Arabiska. I supportgruppen sköter hon de internationella kontakterna och kommunikationen uppåt med STI.


Emmy Karlsson

Glad ålänning som har sina rötter på den åländska galeasen Albanus, efter flytten västerut så har även Constantia och Astrid Finne en speciell plats i skuthjärtat. Hon har under årens lopp hunnit avverka två Tall Ships Races och ett antal internationella sail training konferenser. Favorittillfällen ombord är svåra att plocka ut men en god kopp kokkaffe på akterdäck när det porlar i aktern av farten eller att kryssa genom en skärgård i höstfärger är med på listan. Annars så är Emmy färdig logistiker med inriktning på sjöfart från Chalmers och jobbar nu som speditör i Stockholm. I supportgruppen fungerar hon som en stöttepelare i vått och torrt och tycker det är viktigt att den yngre genrationen har en röst i skutvärlden.