Du är här: SeglaSkuta.seSkutorAlbanus

Albanus

Albanus

Albanus sjösattes 1988 i samband med Tall Ships Race, och lade samtidigt, i och med sin byggnation, grunden till det som idag är Sjökvarteret i Mariehamn. Skutan byggdes efter bevarade ritningar från original-Albanus, som i sin tur byggts av en många Ålands alla skeppsbyggare år 1904.

Albanus är en tvåmastad galeas, och är cirka 30 meter lång över vattnet. Traditionellt användes skeppstypen som fraktfartyg längs kusterna och skärgården i Östersjön. Idag består lasten främst av seglingssugna gäster. Under säsongen gör Albanus många olika sorters seglingar – lägerskolor, charter och företagsseglingar bland annat.

Ett av målen med bygget av Albanus var att föra vidare kunskaper i segling, skeppsbygge och sjöfartskultur till alla de ungdomar som får trampa skutans däck.

Just lägerskolor och ungdomsseglingar ligger oss extra varmt om hjärtat. Därför finns det också en ungdomsgrupp inom Albanus-föreningen. Den gruppen kallas för ”Prentisarna”, vilket kommer från engelskans ”apprentice” som betyder lärling. Prentisarna gör varje vår, sommar och höst flera egna resor. Där hjälper de äldre ungdomarna de yngre, och tillsammans seglar och styr man skutan, lagar mat, lär sig handarbete och har riktigt roligt.

På vintern är prentisarna med i underhållsarbetet, och ordnar egna träffar med knopskolor och andra aktiviteter. Prentisarna blir alltid extra glada över att få nya vänner, så om du är intresserad – ta kontakt!

Vi på Albanus önskar alla nya och gamla seglare välkomna med ombord!

Skutans senaste artiklar


Nya skutor på seglaskuta.se

Nya skutor på seglaskuta.se

Nu finns skutorna Valkyrien från södra Sverige och Albanus från Åland på SeglaSkuta! Kika in och läs mer!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 5 november 2012 kl. 19:44

Fler artiklar

Segla pÅ Albanus

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

Skeppsföreningen Albanus r.f.Sjökvarteret, AX-22100 Mariehamn+358 457 0450 013albanus@aland.netwww.albanus.axAlbanus på Facebook

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!