USSO-logotyp NYHETSBREV januari 2013

Du får detta nyhetsbrev för att du är medlem i Unga Svenska Skutseglares Organisation. USSO arbetar för att sprida information till unga skutseglare, ordna tillfällen för dem att träffas och utbyta erfarenheter med skutseglare från andra delar av världen. USSO arbetar helt idéellt, och att vara medlem är gratis. Om du vill avsluta ditt medlemskap, skicka då ett mejl till usso@stas.nu med namn och mailadress och titeln "Avsluta medlemskap".

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa det online!

Nu ska kommunikationen flyta bättre!

Vi i USSO har beslutat att införa en position som vi kallar för skutkontakt. Denna skutkontakt ska bli en möjlighet för alla segelfartyg att lätt veta var de ska vända sig om de har frågor rörande antingen USSO och vår verksamhet eller rörande något som de skulle vilja ha hjälp med, vi i USSO jobbar ju på att få ihop ett brett kontaktnät och har redan nu mycket kontakter och kontaktvägar man kan få dra nytta av!

För att detta ska fungera kräver denna tjänst en mottjänst från er sida, vi vill nämligen ha en skutkontakt på varje segelorganisation så att vi vet till vem inom de olika verksamheterna vi bör vända oss till när vi vill nå ut med vår information. Exempelvis ordnade vi en fantastisk konferens i Göteborg i höstas men det var väldigt dålig uppslutning då vi har svårt att nå ut med vår information. Vi har redan ett par skutkontakter på de olika skutorna men vi vill ha fler för vi har massa roligt på gång som vi gärna vill att ni får ta del av!

Skutkontakten kan ni nå på skutkontakt@seglaskuta.se

Segla med i Tall Ships Races!

Att segla med I Tall Ships Races är en upplevelse för alla oavsett villken del av seglingen man tycker är spännande eller om man seglar för första gången. Att få vara en del i en besättning med fantastiska människor, känna naturupplevelsen eller vara en del i folkfesterna i de olika hamnarna är alltihop fantastiskt för sig men tillsammans blir det det en upplevelse i särklass.

Dagarna till sjöss kan variera från dagar med stiltje, gassande sol och värme till dagar med ösregn, starka vindar och sjögång. Ingen dag kommer att vara den andra lik men adrenalinet när man gör en seglingsmanöver i hårt väder är precis lika minnesvärt och fantastiskt som de dagar så man ligger och värmer sig i solen och det spelas akustiska instrument med allsång samtidigt som seglen praktiskt taget sköter sig själva. När målet med resan är själva resan och destinationen egentligen är oviktig blir upplevelsen så totalt annorlunda, närheten till andra och sammarbetet gör att många växer som person samtidigt som gruppen svetsas samman.

I sommar går Tall Ships Races i Östersjön igen och vi i USSO hoppas att många svenska ungdomar får möjligheten att segla med. Är du sugen på att segla med kan du antingen anmäla dig direkt till de anmälda segelfartygen som du hittar på STI:s hemsida sailtraininginternational.org.
Karta över TSR 2013
Fartyg du kan hitta på seglaskuta.se som är anmälda till Tall Ship Races 2013 är Atlantica, Constantia, Gratitude, Vega, Jens Krogh, Helena och Vahine

För att hitta utbyten och sponsrade platser ombord på de olika fartygen kan du vända dig till STAS (Sail Training Association Sweden) stas.nu eller till At sea sailtraining som är en internationell organisation som jobar med skutsegling, deras hemsida är atseasailtraining.com. För datum och mer information om årets folkfest besök sailtraininginternational.org

Arbetsnamn Vårkråkan

Skutorna på Ostkusten vill genomföra en gemensam utbildningssegling inför seglingssäsongen 2013. Planeringen går under namnet ”Vårkråkan” och den 29 januari klockan 18.30 träffas intresserade skutföreningar på Shamrock på Skeppsholmen för att organisera och planera. Utbildningsseglingen är tänkt att innehålla bland annat brand- och säkerhetsövningar, kunskaper som besättningen alltid måste ha färskt i minnet om olyckan är framme.

SSF har årsmöte

”Ungdomar i segelfartygsvärlden” är en punkt på dagordningen när Sveriges Segelfartygsförening bjuder in till årsmöte den 16-17 mars 2013. Årsmötet hålls i Simrishamn och det bjuds in till diskussioner om skutföreningars ungdomsverksamhet, hur de arbetar med den, hur den fungerar och hur de håller kvar ungdomar eller varför de tror ungdomar inte stannar kvar. Tillsammans kan vi hjälpa varandra i detta viktiga arbete för att få bättre generationsspridning som sprider glädje och kunskap ombord!

Årsmötesförhandlingarna är öppet för alla och det är gratis - vill man vara med på hela årsmötet med lunch, middag och söndagens aktiviteter i Brantevik så kostar det 550 kr. Ungdomar upp till 26 år som är medlemmar i SSF får halva priset.

Program till årsmötet ligger på SSF-bloggen ssfseglamera.blogspot.se.

marginalbild

Från arkivet: Social Media

Här kommer en artikel ur arkivet som vi hoppas kan vara relevant nu när skutorganisationerna har några veckors lugn i vintertider

Under den internationella STI-konferensen i Toulon 2011 hölls en workshop på Social Media, och vi vet vad ni tänker; Vem har inte hört om det förut? Men faktiskt fick vi denna gången en riktigt positiv överraskning och en rad handfasta konkreta tips om hur man utnyttjar Facebook, Google och vad det nu kan vara.

Till exempel påpekades att det är svårt att få ungdomar att läsa längre texter; så vad man framförallt skall utnyttja för att få ungdomar intresserade är videos är - Det skall vara korta videos, så att man orkar hålla koncentrationen.

Egen YouTube-kanal

USSO och seglaskuta.se har skaffat en egen YouTube-kanal - gör det ni också! Vi är övertygade om att alla skutor har otaliga små som långa filmsnuttar från fina dagar, soliga dagar, regniga dagar, blåsiga dagar, dagar med race, dagar med lek och bus, dagar som helt enkelt är oförglömliga minnen. Dela med er av dem, för att visa för den blivande seglaren hur fantastiskt vi har det eller sprid seglingsglädje mitt i vintern till era seglingsvänner från förra sommaren!

Google och Facebook

Ett annat råd vi fick var att tänka till lite med hur man använder Google. Det är till exempel viktigt med vilka ord man “taggar” på Google. Föreläsaren påpekade att visst taggar vi “segling” “skuta” och liknande; men man skall inte glömma att inkludera sådant som “team-building” och “ledarskap”, eftersom de också har stor del i vad vi håller på med och faktiskt kan locka fler och oanade grupper att segla! Vidare underströks som vanligt Facebooks potential. Förslagen var många, det viktiga är framförallt att vara flera stycken som hjälps åt och se till att sidan är aktiv. Dessutom föreslogs att man skall utnyttja Facebooks fanpages/ businesspages; eftersom de har otroligt många fler funktioner än om man låter sin sida vara en grupp- eller personsida.

QR-kod, vad är det?

Ett spännande och för oss nytt tips handlade om QR-koder. Vet alla vad en QR-kod är? Det gjorde i alla fall inte vi från början. Men har nu fått lära oss att det är en liten krumelurig bild som genom att man tar en bild av dem med sin mobilkamera gör så att man via mobilen blir inloggad på en hemsida direkt. Spännande möjlighet för oss att utnyttja!

Mobile-enable site

Visste ni förresten att man kan ha en ”mobile-enabled site”? Det innebär att man har en layout för sin hemsida och en förenklad variant av hemsidan med de viktigaste egenskaperna när man går in via mobiltelefonen. Detta är viktigt för att det blir allt vanligare att kolla upp saker via sin mobil och att det då är svårt att navigera runt på sidor som är anpassade för datorskärm. Detta tycker USSO låter positivt eftersom det ökar tillgängligheten till information om segling.

IBAWKU 2013

Samarbetsgruppen IBAWKU, där skutorna Ingo, Britta, Atene, Westkust och Kvartsita ingår, har även i år en gemensam utbildningshelg där målet är att få fräscha upp (eller få nya) kunskaper gällande brandbekämpning, sjukvård, passagerarsäkerhet och annat. Praktiska övningar blandas med teori och med yrkesverksamma personer som utbildar brukar helgen bli riktigt givande! IBAWKU 2013 hålls 17-19 maj i Ellös.

USSO drar igång nya året

Supportgruppen inom USSO höll årets första arbetshelg 2013 på Skeppsholmen i Stockholm 19-20 jan. På agendan stod påbörjan av arbetet med 2013 års USSO-segling och SST-konferens, samt förberedelser inför kommande årsmöten, tex SSFs (se ovan).

Vi har även påbörjat insamling och nyskapande av gemensamt PR-material som alla utan kostnad får använda för att kommunicera och främja skutsegling för ungdomar. Mer info om det kommer på seglaskuta.se och på Facebook senare i vinter.

Kommande händelser

Möte Vårkråkan, 29 januari, Skeppsholmen (se nyhet ovan)
STAS årsmöte, 23 februari, Göteborg, stas.nu
SSFs årsmöte, 16-17 mars, Simrishamn ssf.h.se
IBAWKU 2013, 17-19 maj, Ellös (se nyhet ovan)
Kustkulturfestivalen med regatta, 2-7 juli, Karlskrona, nordiskkustkultur.net