Du är här: SeglaSkuta.seNyheterIBAWKU 2013

IBAWKU 2013

IBAWKU 2013

Publicerat av: Erik Sternerson

Den 17-19 maj 2013 samlades seglande ungdomar från skutorna Ingo, Britta, Atene, Westkust och Kvartsita för en gemensam säkerhetsutbildning.

Planeringen

Förberedelserna för utbildningshelgen hade börjat redan ett halvår tidigare när samordningsgruppen träffades första gången för att lägga grunderna.
Delar av samordningsgruppen

Med cirka ett möte per månad och egenarbete däremellan togs det fram både planering, utbildningsmaterial och knöts kontakter med till exempel räddningstjänsten för att göra utbildningspassen så givande som möjligt.
Allt arbete inför och under helgen skedde idéellt, och för att kunna hålla kostnaden nere för deltagarna sökte samordningsgruppen ekonomiskt stöd för utbildningen.

Gruppen kom i kontakt med projektet Coola Krafter (som ingår i Terra et Mare) som kunde ge både ekonomiskt stöd och stöd för hur själva arbetet skulle drivas.

Utbildningen

Fyra delutbildningar ingick i helgens schema:

Sjukvård
Sjukvårdsutbildningen hölls av kunniga funktionärer inom föreningarna och innehåll både praktiska och teoretiska övningar, med fokus på det som är relevant för skutseglare.
Sjukvårdsövning

Materialet för de teoretiska bitarna togs fram i samordningsgruppen och ingår i utbildningsmaterialet (se länk längre ner på sidan)

Brandbekämpning
Här hölls utbildningen i två delsteg. Ett teoretiskt steg hölls av en kunning skutseglare, återigen med material från samordningsgruppen.
För att göra utbildningen verklig men ändå säker hölls det praktiska steget av Räddningstjänsten, som tack vare stödet från Coola Krafter kunde använda riktig utrustning och låta alla deltagare pröva på att släcka bränder "skarpt".
Släckning med pulversläckare
Släckning med pulversläckare
Släckning av docka


Hantering av livflottar
Även detta pass kunde genomföras med både funktionärer och material från skutorna själva. Utbildningsmaterialet togs fram inom samordningsgruppen, och två av de deltagande skutorna hade utgångna livflottar som kunde användas i övningen.
Deltagarna fick öva både vändning av flotte och att ta sig in i en flotte från vattnet.
Livflotte på väg att blåsas upp
Deltagare i livflotte


Crowd&Crisis
Sista delutbildningen var i passagerarsäkerhet, även kallat Crowd&Crisis, hölls återigen av skutseglarna själva.

Slutligen

Med ovanstående utbildning uppnåddes målet för helgen som var att kunna ge deltagarna certifikat för genomförd utbildning i "Basic Safety Light" som är en egenutbildning som föreningarna själva kan planera och hålla, så länge den innehåller alla moment på Transportstyrelsens checklista för utbildningen.
Tack vare det idéella arbete, både gällande planering och genomförande, och stöd från Coola Krafter kunde utbildningen genomföras utan att det blev särskilt dyrt för deltagarna (deltagaravgifterna täckte maten, föreningarna bjöd på transport och logi).
Värt att nämna är att det hade varit mycket svårare för skutorna att genomföra en sådan utbildning själva, för sina egna medlemmar. Det hade blivit för dyrt. Samverkan vinner!

Utbildningsmaterialet som togs fram hittar du här!

Här finns en film från utbildningshelgen gjord av Hugo Stiernspetz


Fotografer:
  • Hugo Stiernspetz
  • Olof Sternerson
  • Annika Lunde
  • Marie Doverbo

Publicerat: 2013-09-17 kl. 22:48
IngoBrittaAteneWestkustKvartsita

Inga kommentarer

Kommentera

Namn

E-mail (syns inte på hemsidan)

Din kommentar