Du är här: SeglaSkuta.seNyheterNovell - Nattvakten

Novell - Nattvakten

Novell - Nattvakten

Publicerat av: Erik Sternerson

Dimman låg kvar mattad av skymningens första blånad. Båten fördes framåt med hjälp av vindens kraft. En bit bort i fjärran syntes en fyrs konstanta blinkande. De skotade seglen för att få mer fyllning.

Hon stod där och styrde, hennes blick fokuserad på kompassen och hennes händer, kalla av kylan, satt i ett fast grepp runt om rodret. Utkiken kom gående längs styrbords sida och meddelade om en prick på babords sida. Det hördes slammer från byssan, kocken hade börjat förbereda fika för den avgående vakten.

– Bara en timme kvar nu, sa kaptenen och slog sex glas i skeppsklockan. Styrmannen klättrade ner i kajutan, för att kolla AIS’en och bad henne lova upp 10 grader åt söder. Flickan upprepade styrmannens ord, 10 grader söder, och lovade upp en aning.

– Skota efter vind! Hördes kaptenens mörka stämma. Nu blev det fart på däck, personerna som tidigare suttit ihopkrupna runt om på däck for med lätta steg fram på fördäck för att börja skotningen. Flickan vid rodret stod och såg på medan hennes kamrater arbetade framme på fördäck. I denna stund fylldes hon av lycka och upprymdhet. Det var på grund av deras insats och engagemang denna 18,5 meters skuta vägandes 40 bruttoton, gjort av stål, tik och oregon pine fördes fram i 9 knopp.

Kaptenen ringde i skeppsklockan igen, det var dags att rotera i postsystemet. Flickan lämnade över rodret till sin kamrat och gick nu fram på fördäck för att hjälpa till med skotningen.


Skeppsklockan ringde igen, åtta glas. Klockan var nu 00:00 och de var dags att byta av med den andra vakten. Efter en uppställning med båda vakterna i aktern, tackade styrbord för sig och gick ner i mässen för att fika innan de gick och la sig. Väl i kojen efter att hon fått av sig alla fem lager kläder somnade hon snabbt till havets stillsamma gungande.

Någon timme senare vaknade alla som sov framme i skansen av ett förfärligt ljud – Det låter som om vi blir bombade hörs en trött röst från en av kojerna. Någon med sinnesnärvaro nog att förstå att tredje världskriget inte börjat säger trött – Päronblock, Svanhals… Alla placerar lugnt huvudena på kuddarna och somnar igen.

Klockan 03:45 kommer några personer ur babords vakt ner och purrar den sovande styrbordsvakten. Hon tar sig ut ur den varma kojen och ner på durken, tar fram underställ, raggskockar och mössa ur bingfacket. Samtidigt som hon försöker att inte bli träffad av luckan i huvudet, med viss framgång.

När de väl kommer upp på däck är de alldeles klart, himmelen är djupblå och täckt med miljontals stjärnor. Efter ännu en vaktavlösning med ett visst antal gliringar om att babord nu skall få gå och lägga sig medan styrbord har fått äran att fått den så kallade hundvakten.

I hopkurade bak i sittbrunnen sitter hela vakten, något trötta men glada ändå och tittar på den otroligt vackra stjärnhimmeln. Timmarna går och den blåklädda himmeln byts ut mot en häpnadsväckande vacker soluppgång. Vinden har mojnat och seglen gör nästan ingen nytta längre, dags för bärgning.

– Bemanna klofall, pikfall, toppsegelskot, klonedhal och gaffelgärden ropar styrmannen från akterdäck. Det tar inte lång tid för de erfarna seglarna att bärga storseglet, nästa steg är att beslå det, alla hämtar varsin beslagslinga och hoppar upp på bommen.

Efter bärgningen sätter sig flickan och hennes kamrater sig på fördäck i väntan på ännu en order. Efter en stund ser de dagens hamn framför sig de tar fram förtöjningsgodset och väntar på att få lägga till. Sömnen börjar smyga sig på och gäspningarna smittar.

– Styrbord till kaj! Flickan trär förändan igenom halchipen och gör sig redo för att lägga till.
Publicerat: 2012-03-18 kl. 20:41
Astrid Finnenovell

2 kommentarer:


Erica Altby skrev 22 mars 2012 kl. 22:55:

Hej Kalle! Va kul! Vi lovar att lägga upp fler skutberättelser och skutminnen! Har du några själv att berätta? Ombord på Astrid Finne är vi 17 stycken, men jag är säker på att man på alla typer av traditionsfartyg har möjlighet till samma härliga så speciella stämning! Hoppas du får en fin seglingssommar!


Kalle skrev 19 mars 2012 kl. 14:05:

Hej! Fint med lite av den fantastiska skutseglarkänslan! Vill gärna höra fler skutberättelser!! Hur många är ni ombord? Mvh Kalle

Kommentera

Namn

E-mail (syns inte på hemsidan)

Din kommentar

Senaste nytt

Kommenterat

Tipsa någon