Du är här: SeglaSkuta.seNyheterLångseglingsrapport från Shamrock

Långseglingsrapport från Shamrock

Långseglingsrapport från Shamrock

Publicerat av: Sanna & Marie, Shamrock-elever

Det är natt. Allt som hörs är vågorna som sakta slår in mot skrovet. Snart går solen upp och molnen börjar sakta färgas röda. Det är en sen kväll i juli. Solen håller på att gå ner över viken utanför öland där Shamrock ligger för ankar. Allt är tyst och stilla, det enda som hörs är ljudet av Nils snarkningar från elevernas sovsal under däck. Vi har seglat non stop i tre dagar och två nätter, och det är äntligen dags för en efterlängtad hel natts sömn. Plötsligt bryts friden. ”Alle vakterrrna tell manouver, alle vakterrna tell manouver. Gör clart att setta samtlige seagull” ekar styrman Jan-Willems holländska röst ur högtalarna. De sömndruckna eleverna kastar sig ur kojerna och skyndar sig upp på däck. Seglen ska sättas, och snabbt ska det gå. Såhär kan en helt vanlig natt på en ungdomssegling med Shamrock se ut.
 

Nu efter fyra veckor börjar rutinerna sitta riktigt bra och seglen sätts i vindens fart. Det spelar ingen roll vilket väder det är ute eller vilken tid på dygnet det är, seglen måste ändå sättas och bärgas. Vi har fått uppleva allt från fina soluppgångar och gassande sol till regn och bitande havskyla.
 

När man är på havet och seglar kan det blåsa till ganska bra och då blir det sjögång. Några gånger hade vi ganska mycket sjögång. Det gungade och alla grejer far runt, även människor. Särskilt nere i kabyssen där kastruller och glas flyger runt om man inte ser till att sjösäkra allting riktigt bra. Som tur är, är alla glas och tallrikar gjorda av plast, annars skulle det inte finnas många kvar i slutet av seglingen. Sjögången kan göra att vissa mår mindre bra men då är det tur att det finns knäckebröd och skorpor ombord.
 

När vi först klev ombord på båten så hade vi ingen aning om vad vi skulle få uppleva och hur vi skulle få leva under de kommande fyra veckorna. Här ombord finns det inte mycket bekvämligheter och vill man bli någorlunda ren är det havet som gäller. Men efter bara några dagar så förstod vi att det går alldeles utmärkt att leva utan dunkuddar, dagliga duschar och oavbruten sömn. Prioriteringarna ombord blir helt annorlunda än de man har hemma. Problemen man har ombord handlar mer om att stöttetaljan är tvinnad än om att internet är segt.
 

Marie  segling  rodd

När vi inte ligger för ankar eller ligger i hamn så seglar vi och det innebär att det alltid måste finnas folk uppe på däck som genom olika poster ser till att seglingen går felfritt. Posterna är allt ifrån utkik till navigatör och alla är mycket viktiga. Det finns även visslar som inte har något specifikt uppdrag utan de ska alltid finnas till hands för att hjälpa till på däck med bland annat att slå och trimma skot. Ibland händer det mycket spännande saker medan man är uppe på däck och har vakt på natten. En tidig morgon runt klockan fem var storsegelvakten vid sina poster och plötsligt får de syn på en fullriggare rakt föröver. Vi skulle mötas i ett trångt sund. När de kom närmre såg vi att de hade amerikansk flagga och att skrovet var helt i trä. Då blir alla exalterade och vi möter skeppet nära på babordssidan. När skeppet passerar ser vi att det var Bounty som seglade förbi. Resten av vakttiden spenderades med att titta i boken ”The romance of tall ships” och drömma om att få segla en riktig fullriggare.
 

Ett steg på vägen dit var när vi tog förarbevis. Vi har under seglingen regelbundet haft lektioner i navigering och sjömanskap och avslutade det hela med ett prov. Lyckligtvis klarade alla elever provet och vi tog våra förarbevis.
 

En långsegling med Shamrock är väldigt lärorikt och även om det stundtals kan vara jobbigt så är det fyra väldigt roliga veckor där man träffar nya människor som man får en speciell vänskap med och verkligen lär sig segla skuta.
 

Sanna och Marie
Elever Shamrocks långsegling 2011

Se fler bilder på facebook!


Publicerat: 2011-07-24 kl. 22:39
Shamrocklångsegling

1 kommentar:


Jan-Willem van Ouwerkerk skrev 11 augusti 2011 kl. 17:43:

Bra artikel!

Kommentera

Namn

E-mail (syns inte på hemsidan)

Din kommentar

Senaste nytt

Kommenterat

Tipsa någon